Η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για να γραφτεί το συγκεκριμένο άρθρο μόνο τυχαία δεν είναι καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας χειμερινής περιόδου που τράβηξε περισσότερο από το αναμενόμενο και ταλαιπώρησε με ιώσεις πολλές από εμάς, με αποτέλεσμα να καταφύγουμε στη χρήση αντιβιοτικών, και στην απαρχή της θερινής σεζόν όπου ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα.
Και οι δύο παραπάνω συνθήκες (αντιβιοτικά και ζέστη) ευνοούν τα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή. Συγκεκριμένα, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο η πρόκληση φλεγμονής από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή από μιαπρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια, που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπρόσθετα, η ζέστη σε συνδυασμό με τα συνθετικά εσώρουχα, των οποίων η τριβή με τα ρούχα προκαλεί ιδρώτα στην περιοχή, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως επιβαρυντικοί παράγοντες για τα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή είναι επίσης:
- Τα στενά ρούχα που δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» όσο χρειάζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα μυκητιάσεων και φαγούρας.
- Η έμμηνος ρύση, το σπέρμα, η ωορρηξία αλλά και η εμμηνόπαυση που μεταβάλλουν το pH της περιοχής δημιουργώντας ξηρότητα στον κόλπο, με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό.
- Η αύξηση της προγεστερόνης που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, που η χρήση τους ευνοεί την αυξημένη χρήση προγεστερόνης.
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει πως το επιφανειακό πλύσιμο δεν αρκεί για να προφυλάξει σωστά από τα βακτηρίδια που κρύβονται σε λιγότερα εμφανή σημεία, όπως οι πτυχώσεις της ευαίσθητης περιοχής. Για να κατανοηθεί καλύτερα η σημασία του σωστού καθαρισμού είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το pH του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και όταν διαταραχτεί χάνεται η απαραίτητη ισορροπία. Έτσι, τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού με όξινο pH σε σωστές τιμές και με καταπραϋντική δράση κρίνονται απαραίτητα για την προστασία τη ευαίσθητης περιοχής.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει πολλά προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής και σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στο online φαρμακείο Healthplace.grανακάλυψα μια ενότητα αφιερωμένη στην εν λόγω ανάγκη. Εκεί εκτός από μια μεγάληποικιλία προϊόντων θα ανακαλύψετε και ευκαιρίες αφού πολλά είδη διατίθενται μεέκπτωση.
Ιδού μερικές επιλογές σε προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής που εντόπισα στο Healthplace.gr:
Εκτός από το σωστό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, είναι ωφέλιμο να ακολουθούνται και οι παρακάτω οδηγίες για την υγιεινή της:
- Καταναλώστε γιαούρτι αν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποφέρετε από συστηματικές λοιμώξεις από μύκητες καθώς τα προβιοτικά που περιέχονται σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, προστατεύουν από τις μυκητιάσεις.
- Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα που βοηθούν στην εκτόνωση της υγρασίας σε αντίθεση με τα συνθετικά τα οποία, ερεθίζουν την περιοχή (καλύτερα να μην αναφέρω τι γίνεται με τα στρινγκ οπότε τουλάχιστον περιορίστε την καθημερινή χρήση τους).
- Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για τη σεξουαλική πράξη το οποίο μεταξύ άλλων αποτρέπει τη μετάδοσή των διαφόρων ιών και βακτηρίων.
- Προσέξτε την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό μην αμελείτε να αλλάζετε εσώρουχο ακόμη και δυο φορές την ημέρα αν χρειαστεί (ειδικά μετά το γυμναστήριο) και το καλοκαίρι να αποφεύγετε να φοράτε το βρεγμένο μαγιό σας για πολλές ώρες.
- Αποφύγετε να πλύνετε την ευαίσθητη περιοχή με το κοινό αφρόλουτρο το οποίο περιέχει άρωμα και μη κατάλληλο pH και θα αλλοιώσει τη φυσική ισορροπία της.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε καθημερινά σερβιετάκια, ειδικά τα αρωματικά. Δύσκολο αλλά σημαντικό. Αν ωστόσο τηρήσετε τον κανόνα της συχνής αλλαγής εσωρούχου δεν θα αισθάνεστε τόσο άβολα.
Για την ενδεδειγμένη συχνότητα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε και το γυναικολόγο σας.
Leave A Comment