Σου έχει τύχει. Εκτός αν εσύ και όλες σου οι φίλες νοικοκυρεύτηκαν πριν κυκλοφορήσουν ευρέως τα κινητά τα τηλέφωνα και δημιουργηθούν τα social media: Η φίλη σου έχει αρχίσει να βγαίνει με έναν τύπο, περνάνε καλά αλλά λίγο η αμηχανία της αρχικής γνωριμίας, λίγο το απροσδιόριστο της σχέσης τους, μοιραία το καφεδάκι σας μετατρέπεται σε ανάλυση-σύνταξη μηνυμάτων (sms/chat) που δεν θα παρεξηγηθούν.
Ξεκινάς με την πρώτη εκδοχή, με τη δεύτερη, με τη…νιοστή και κάθε φορά εισπράττεις την ερώτηση “Μήπως φανώ πολύ πιεστική αν το ζητήσω αυτό;”
Ποιο; Το το τι θέλεις να ξέρεις αν θα κάνετε κάτι μαζί την Τσικνοπέμπτη (μέρα που είναι…) ή να κανονίσεις με την παρέα σου γιατί αν δεν βιαστείτε να κάνετε κράτηση δεν θα βρείτε κοψίδι ούτε για δείγμα;
Ομολογώ πως αυτά τα νέα ήθη στις σχέσεις (πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν ζούσαμε στην εποχή όπου με το που σου έπιανε το χέρι θα έπρεπε να σε ζητήσει από τον πατέρα σου), έχουν διαμορφώσει ένα θολό τοπίο όπου δεν ξέρεις αν με το επόμενο βήμα ξεπεράσεις ένα όριο που δεν είχες αντιληφθεί.
Γι’αυτό αποφάσισα να διαμορφώσω έναν οδηγό με συμβουλές που πιστεύω πως θα βοηθήσουν όλες μας την επόμενη φορά που αναρωτηθούμε ή μας ρωτήσουν “Μήπως τον πιέζω;”
- Να είσαι ειλικρινής. Μην φοβηθείς να εκφράσεις από την αρχή της σχέσης τις επιθυμίες σου γιατί μόνο τότε θα ξέρεις αν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα ή απλώς σπαταλάς το χρόνο σου (είναι και πιο εύκολο να φύγεις όταν δεν έχεις δεθεί συναισθηματικά μαζί του)
- Όταν ζητήσεις αυτά που θέλεις, μίλησε για τον εαυτό σου. Είναι προτιμότερο να πεις για παράδειγμα “Θέλω μια σταθερή σχέση” από το να πεις “Χρειάζεται να δεσμευτείς”. Η επιβολή είναι πιεστική, όχι η επιθυμία.
- Μην ξεκινάς με την κλασική ατάκα “Πρέπει να μιλήσουμε”. Όταν μια συζήτηση αρχίζει με αρνητικό φορτίο είναι δύσκολο να μείνει στην ουσία του θέματος γιατί υπάρχει προκατάληψη. Συζήτησε μαζί του σε ανύποπτο χρόνο, όταν είστε και οι δύο χαλαροί και φρόντισε να αντιληφθείς από τις αντιδράσεις του πότε πρέπει να μπει τελεία, έστω και άνω. Ο σκοπός είναι να γίνει διάλογος και όχι μονόλογος. Ααα, και καλύτερο είναι να μην το επιχειρήσετε μέσω γραπτής επικοινωνίας.
- Ακόμα κι όταν το να εκφράζεις τα “θέλω” σου φαίνεται τρομακτικό και επικίνδυνο, και πιστεύεις πως σε φέρνει σε αδύναμη θέση (δεν σε φέρνει, παρεμπιπτόντως), μη διστάσεις να το κάνεις γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις τη σχέση σου υγιή και χαρούμενη.
- Και μην ξεχνάς πως δεν είσαι ανασφαλής, τρελή ή πιεστική όταν εκφράζεις τις επιθυμίες σου. Αν εισπράττεις αυτούς τους χαρακτηρισμούς μετά από κάθε σου αίτημα, τότε είναι καλύτερο να αναζητήσεις κάποιον που θα καταλαβαίνει ακριβώς τι είναι αυτό που ζητάς και ακόμα καλύτερα, θα είναι πολύ πρόθυμος να το κάνει!
Leave A Comment