Η ανάγκη για έκφραση των προσωπικών μας συναισθημάτων είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να έχουμε δίπλα μας τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει και να μοιραζόμαστε μαζί του ό,τι συναρπαστικό και μη συμβαίνει στη ζωή μας. Ωστόσο, ένα από τα πράγματα που μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει με μεγάλη ευκολία, είναι η δυσκολία που συχνά επιδεικνύουμε όσον αφορά την έκφραση των συναισθημάτων μας όταν αυτά κατευθύνονται προς ένα άλλο άτομο. Όσο πιο σημαντικό είναι αυτό το άτομο για εμάς, τόση μεγαλύτερη η δυσκολία να το προσεγγίσουμε.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και εξελικτικά να το δεις, αν δεν υπήρχε ο φόβος, δεν θα γινόταν καμία προσπάθεια προσαρμογής. Εκ των πραγμάτων, θα ήταν δύσκολο ακόμα και να συμβιώσουμε όλοι μαζί σε κοινωνίες. Ας απενοχοποιήσουμε, λοιπόν, το αίσθημα του φόβου και ας προσπαθήσουμε για λίγο να το δικαιολογήσουμε.
Παράδειγμα: «Δεν ξέρω τι αισθάνεται και δεν μπορώ να του το πω».
Ένα κλασικό παράδειγμα φόβου έκφρασης των προσωπικών σου συναισθημάτων προς το άτομο που σε ενδιαφέρει. Επαναλαμβάνω, είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι. Φοβάσαι γιατί δεν ξέρεις με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί. Σκέφτεσαι πως μπορεί να σε απορρίψει και αυτό είναι κάτι που σίγουρα πονάει. Υπάρχει η πιθανότητα να το αναφέρει σε τρίτους, ή εσύ δεν νιώθεις αρκετός/ή για το άτομο στο οποίο κατευθύνονται τα συναισθήματά σου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθείς: Ποιες οι επιπτώσεις του να σε απορρίψει ή να το αναφέρει σε τρίτους;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι αν πράγματι θεωρείς ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σε απορρίψει και ταυτόχρονα να σε φέρει σε δύσκολη θέση με αναφορές στο περιστατικό, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι κατάλληλος για εσένα ή έστω δεν έχει κερδίσει ακόμα την εμπιστοσύνη σου. Αν δεν ξέρεις όμως τι άνθρωπος είναι, και αν πέρα από τα συναισθήματά σου δεν επηρεάζεται τίποτα άλλο, γιατί να μην το τολμήσεις;
Αν φοβάσαι πως δεν είσαι αρκετός/ή
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να τονιστεί σχετίζεται με τον φόβο σου μήπως δεν είσαι αρκετά καλός/ή για το άτομο που σε ενδιαφέρει. Αρχικά, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις πως πρέπει να είσαι περήφανος για το ποιος είσαι και το τι είσαι. Η έλξη που νιώθουμε για τους άλλους βασίζεται στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Αυτό σημαίνει πως το άτομο που εμείς θεωρούμε απλά υπέροχο, στα μάτια ενός τρίτου δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη άτομο ανάμεσα σε τόσα. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι όλα θέμα εμφάνισης, αλλά κυρίως θέμα πολυδιάστατου ανθρώπου. Αν υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει πάνω σου, διόρθωσέ το με θεμιτά μέσα, βέβαια. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτό μην χάνεις τις ευκαιρίες σου. Ο φόβος αυτός απλά δεν πρέπει να υφίσταται.
Αν δεν το τολμάς για να μην πληγωθείς
Σκέψου μόνο ότι το αίσθημα λύπης θα είναι πάντα εκεί, αν δεν το προσπαθήσεις ποτέ, για τον απλό λόγο ότι θα βρίσκεστε στο ίδιο σημείο. Η απογοήτευση που θα ένιωθες στην περίπτωση της απόρριψης, θα είναι επίσης παρούσα αν δεν δώσεις μια ευκαιρία σε αυτό που νιώθεις, ακριβώς γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δεν θα είστε μαζί. Τετελεσμένο. Μπορεί, όμως, να ενδιαφέρεται ή να νιώθει και εκείνος/η το ίδιο. Give it a try!
Δεν χρειάζεται απαραίτητα να το πεις, μερικές φορές αρκεί να το δείξεις με τη συμπεριφορά σου. Αν περνάει καιρός και νιώθεις να πνίγεσαι, δεν χάνεις κάτι να τον/την πλησιάσεις, ακόμα και με την πιο αστεία αφορμή. Αν δεις ότι ανταποκρίνεται, προχωράς. Αν δεις αδιαφορία, αναθεωρείς. Εσύ θα ξέρεις πως έχεις προσπαθήσει και θα προχωρήσεις δίχως να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν «αν».
Αν οι συναντήσεις σας είναι εν ώρα εργασίας
Ας το δούμε τώρα λίγο πιο ορθολογικά. Αν εργάζεστε στον ίδιο χώρο, ή οι συναντήσεις σας είναι στον χώρο εργασίας του ενός, τα πράγματα είναι όντως λίγο πιο σύνθετα. Δεν θέλεις να εκτεθείς ή να εκθέσεις τον άλλον.
Σε αυτή την περίπτωση, τίθεται ακόμη ένα ερώτημα: Ποιες οι επιπτώσεις σε εσένα και στη δουλειά σου; Αν η εργασία σου (βασικός τομέας της ζωής σου), δεν επηρεάζεται από μία πιθανή σχέση μαζί του/της ή το ενδεχόμενο να σε απορρίψει, αυτό είναι το πρώτο πράσινο φως. Αν, όμως, επηρεάζεται, εκεί είναι στο χέρι σου να αναλογιστείς τι είναι αυτό που θέλεις περισσότερο και να το αξιολογήσεις.
Αν, από την άλλη, οι συναντήσεις σας είναι στο χώρο εργασίας του άλλου, αναλογίσου αρχικά αν και με ποιον τρόπο έχεις την ευκαιρία να τον προσεγγίσεις. Υπάρχει πιθανότητα να του δημιουργηθεί πρόβλημα, αν αναπτυχθεί κάτι παραπάνω ανάμεσά σας; Αν ναι, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με κάποιον τρόπο, και πόσο σοβαρό είναι; Οι απαντήσεις θα σε κατευθύνουν από μόνες τους.
Ηθικό δίδαγμα
Αν δεν το προσπαθήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ. Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους το τι νιώθεις, τι ανάγκες έχεις και τι επιδιώκεις. Να καταπιέζεσαι όσο το δυνατόν λιγότερο και όχι χωρίς αφορμή. Μην υπεραναλύεις τα πράγματα και μην προσπαθείς να βγάλεις εύκολα συμπεράσματα. Να θυμάσαι πως τα εύκολα συμπεράσματα συνήθως πηγάζουν από την ανάγκη μας να δικαιολογήσουμε την άρνησή μας να προσπαθήσουμε.
Leave A Comment