Η καρυδόπιτα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων. Ειδικά το καλοκαίρι την απολαμβάνουμε με μια μπάλα παγωτό. Σε αυτή την εκδοχή η καρυδόπιτα αποκτά δροσερή γεύση χάρη στην κρέμα τυριού.

Δοκιμάστε αυτή την παραλλαγή της καρυδόπιτας και θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Υλικά

Για την καρυδόπιτα

  • 100γρ. αυγά
  • 160γρ.ηλιέλαιο
  • 160γρ. γάλα
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 2γρ. γαρύφαλλο
  • 30γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4γρ. κακάο
  • 50γρ. καρύδια τριμμένα
  • 300γρ. αλεύρι
  • 30γρ. μπέικινπάουντερ

Για το σιρόπι

  • 340γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 260γρ. νερό
  • 60γρ. γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 γαρύφαλλο
  • 1 δόση βανίλιας

Για την κρέμα τυριού

  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 40γρ. ζάχαρη άχνη
  • 75γρ. κρ.γάλακτος ζωική 35%, ελαφρά χτυπημένη

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός τα αυγά, το ηλιέλαιο, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι, το μπέικινπάουντερ κοσκινισμένα, το κακάο και τα καρύδια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος διαστάσεων 28x28x3cm και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 1 λεπτό περίπου.

Για την κρέμα τυριού

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και φτιάχνουμε μία σαντιγί τυριού. Γεμίζουμε παγοθήκες (αν έχουμε με σχέδιο) και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με κομματάκια σοκολάτας.karydopita-krema-tyriou