Τα ταρτάκια αποτελούν την τέλεια ιδέα για ορεκτικό και μπορούν να πάρουν γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Στη συγκεκριμένη εκδοχή το χωριάτικο λουκάνικο μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά της επιλογής μας.
Υλικά
Για τη ζύμη μπριζέ:
- 125γρ. αλεύρι
- 65γρ. βούτυρο
- 1 κρόκος αυγού
- νερό
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- Λαχανικά της επιλογής μας (μανιτάρια, κολοκύθι, κρεμμυδάκι φρέσκο, κ.ά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το απαρέιγ:
- 125γρ. κρ.γάλακτος
- 125γρ. γάλα
- 2 αυγά
- 10γρ. κορνφλάουρ
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη μπριζέ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρούς κύβους και το ενσωματώνουμε θρυμματίζοντάς το. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το αλάτι και το νερό μέχρι να γίνει μία ζύμη λίγο σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές φέτες και σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά ψιλοκομμένα να μαραθούν. Φροντίζουμε να μη βάλουμε λαχανικά που έχουν πολλά υγρά όπως τομάτα, θέλουμε τη γέμισή μας στεγνή. Αποσύρουμε από το τηγάνι.
Για το απαρέιγ
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά του απαρέιγ.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη φορμάρουμε σε βουτυρωμένα ταψάκια και στα τοιχώματα. Τα τρυπάμε ελαφρά και σκεπάζουμε με λαδόκολλα τον πάτο προσθέτοντας φασόλια για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Προψήνουμε για 10 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια, προσθέτουμε το λουκάνικο και τα υλικά που έχουμε σωτάρει στην τάρτα και γεμίζουμε σχεδόν μέχρι πάνω με το υγρό απαρέιγ. Ψήνουμε ξανά σε μέτριο φούρνο 160-170 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες οι τάρτες βγάζουμε προσεκτικά από το σκεύος που ψήθηκαν και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην πανιάσουν. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμυδάκι.
Leave A Comment