Στην αρχή σκέφτηκες “Τι ωραία! Εκεί που έπρεπε να ρωτήσω την ξαδέρφη, της αδερφής, της συναδέλφου που τυχαίνει να είναι κολλητή του τύπου που με ενδιαφέρει, για να πάρω μερικές πληροφορίες για εκείνον, ήρθε το Facebook και με ένα κλικ μπορώ να δω τι έκανε ή σκέφτηκε χθες, που πήγε διακοπές, ποια είναι τα ενδιαφέροντα του, ποιες ήταν οι πρώην του…”
Με λίγα λόγια το Facebook εκτός από “φακέλωμα” μπορεί να αποτελέσει και ένα μίνι ψυχογράφημα του ατόμου που σε ενδιαφέρει. Μία πρώτη αξιολόγηση ας πούμε…
…ναι, έτσι θα ήταν κανονικά, αν τα προφίλ των χρηστών του Facebook ήταν έστω και 80% αληθινά!
Την εποχή του έρωτα στα social media που κάποιος θα περίμενε περισσότερη διαύγεια, το τοπίο είναι πιο θολό από ποτέ! Αυτό συμβαίνει επειδή ο ίδιος ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το περιεχόμενο της πληροφορίας που θα κοινοποιήσει και να αποκρύψει τεχνηέντως όσα δεν θέλουν να φανούν. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται οι εξής παγίδες που θα είναι καλό να αποφύγεις:
Το status της σχέσης του
Μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει. Το πρόβλημα είναι πως είτε υπάρχει, είτε όχι, η πραγματικότητα μπορεί να απέχει…πολύ. Για παράδειγμα μπορεί να είναι δεσμευμένος και να δηλώνει single (μην αναρωτιέσαι για το πως το ανέχεται η σύντροφος του, μπορεί για παράδειγμα να είναι καθηγητής και να δηλώνει πως δεν θέλει να δίνει δικαίωμα στους μαθητές του να τον σχολιάζουν).
Ό,τι κι αν φανερώνει το status της σχέσης του, εσύ και πάλι θα τον ρωτήσεις ευθέως, δεν θα υποθέσεις τίποτα, δεν θα στηριχτείς στις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει με την πρώην ή νυν κοπέλα του. Τώρα για το αν θα σου δώσει ειλικρινή απάντηση θα το δούμε σε άλλο κεφάλαιο…
Οι κοινοί φίλοι
Μπορεί να στηριχτείς στο γνωμικό “δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Ακριβώς, δείξε μου ΤΟ φίλο σου, όχι πόσους κοινούς φίλους έχετε. Αν η θετική σου προδιάθεση στηριχτεί στους πολλούς κοινούς φίλους που έχετε τότε μάλλον ξεκινάς από λάθος βάση. Εκτός αν εκτιμάς όλους τους κοινούς σας φίλους ως προσωπικότητες. Στο Facebook οι περισσότεροι φίλοι μας αποτελούν κοινωνικές γνωριμίες από τη μαθητική, προσωπική ή επαγγελματική ζωή και σπάνια τους γνωρίζουμε σε βάθος ή τους εκτιμούμε όλους.
Συνεπώς είναι προτιμότερο να έχετε λίγους και καλούς κοινούς φίλους (κι αυτό πάλι δεν αποτελεί εχέγγυο για την προσωπικότητα του απλώς μια καλή ένδειξη) παρά πολλούς κοινούς, που δεν γνωρίζεις και τόσο καλά.
Η ηλικία του
Μπορεί να σε ενδιαφέρει για το αν υπάρχει διαφορά ηλικίας, μπορεί και καθόλου. Αν όμως σε ενδιαφέρει και δεν φαίνεται στο προφίλ του εκτός από την ευθεία οδό (ναι, ταξιδεύεις με βάρκα την ελπίδα της ειλικρίνειας, τι να κάνουμε;), μπορείς να καταλάβεις πάνω κάτω πόσο χρονών είναι από τους φίλους του, τους συμμαθητές, τα χόμπι, τη δραστηριότητα του λογαριασμού του. Αν για παράδειγμα αναρωτιέται ποιοι είναι οι New Kids on the Block καταλαβαίνεις πως όταν εσύ χόρευες το “Step by Step” αυτός φορούσε πάνα.
Η δουλειά του
“Στην Ελλάδα -και το Facebook- είσαι ό,τι δηλώνεις”. Έτσι, αν παρατηρήσεις γενικούς ή πομπώδεις τίτλους π.χ Senior Content & Social Media Manager, πάλι είναι καλύτερο να τον ρωτήσεις ποια είναι τα καθήκοντα του και αν εργάζεται σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Οι εποχές είναι δύσκολες και σίγουρα δεν είναι κατακριτέο αν η εργασία κάποιου δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή αλλά η ανάγκη του να πει ψέμματα γι’αυτή, λέει κάτι για την αντίληψη που έχει για τον εαυτό του.
Τα χόμπι του
Θα ήσουν με κάποιον που δεν ταιριάζουν καθόλου τα ενδιαφέροντα σας; Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να κάνει posts που δεν εκφράζουν την καθημερινότητα του. Για παράδειγμα μπορεί να ανεβάσει μια φωτογραφία με πόδια πάνω σε μια ιστοσανίδα και να υποθέσεις πως κάνει surf ενώ εκείνος προτιμά να παίζει τάβλι στην παραλία.
Σε περίπτωση που η δραστηριότητα στο προφίλ του όντως αντανακλά την καθημερινότητα του και τα γούστα του θα έχεις μια καλή αντίληψη για το lifestyle του. Σε περίπτωση που ποστάρει τη ζωή κάποιου άλλου…έχω έναν καλό ψυχολόγο να σου συστήσω (το καλό της υπόθεσης είναι πως θα το καταλάβεις σύντομα!)
Leave A Comment